נקודת המוצא לתערוכה ״לבנות את הים: ורנר יוסף ויטקובר ותכנון חוף הים של תל־אביב״, היא תוכניתו של האדריכל ורנר יוסף ויטקובר לרצועת החוף של העיר. סביב התוכנית משנות ה־60, נסקרות בתערוכה מאה שנות תכנון של החוף.
בשנותיה הראשונות של תל־אביב היו חופי העיר – אז בתוליים וחפים מנגיעות אדריכליות – הומי פעילות ומתרחצים. עם השנים נבנו בקרבת החוף בניינים בודדים שניצבו לאורכו בלי תכנון כולל, בהם מלון גת־רימון בתכנון ויטקובר, בניין הקזינו גלי־אביב (בתכנון יהודה מגידוביץ׳) ומלון קטה דן (שתכננה לוטה כהן, עם תוספת מאוחרת בתכנון ויטקובר). בשנים שבין 1940 ל־1960 סבל חוף הים של תל־אביב מהזנחה ומהזרמת מי שופכין ודלוחין, והפך לאזור של פעילות מפוקפקת. בשנות ה־60 חל מהפך בתפיסת החוף: עיריית תל־אביב–יפו יזמה כמה תוכניות לשיקום רצועת החוף, בהן תוכניתו של האדריכל האיטלקי לואיג׳י פיצ׳ינטו. ויטקובר הוזמן לתכנן את הקטע שבין גינת לונדון לצפון גן העצמאות, שבו מיקם ותכנן בעיקר בתי מלון ו מתקני בילוי ופנאי. קודם לכן תכנן ויטקובר לאורך החוף את בריכת גורדון, ובהמשך לקח חלק בתכנונם של מלון שרתון הראשון (מצפון לגן העצמאות) ומלון שרתון הנוכחי (בשיתוף עם יעקב רכטר). עוד קידם ויטקובר הקמה של שוברי גלים לאורך החוף, והיה מעורב בתכנונה של כיכר אתרים (גם הפעם בשיתוף עם יעקב רכטר).
בינוי רצועת החוף נמשך בהקמת הטיילת ע״ש שלמה (צ׳יץ׳) להט (בתכנון יעקב רכטר), ובעשורים האחרונים הוסיפה העירייה לפתח את החוף בתכנון מחודש של הטיילת (מייזליץ־כסיף אדריכלים), ולאחרונה בבחינה של הריסה ובינוי מחדש של מתחם כיכר אתרים (בתכנון משרדי האדריכלים של נורמן פוסטר ושל אבנר ישר).
התערוכה ״לבנות את הים: ורנר יוסף ויטקובר ותכנון חוף הים של תל־אביב״ מאורגנת במהלך גיאוגרפי, מצפון רצועה החוף לדרומה. כשלישית בסדרת תערוכות העוסקות בעברה של תל־אביב, היא מגוללת את ההיסטוריה של רצועת החוף העירונית ומעלה שאלות לגבי העתיד של אחד המשאבים התל־אביביים החשובים ביותר.
ורנר יוסף ויטקובר (1903, ברלין – 1997, תל־אביב) למד אמנות וארכיאולוגיה באוניברסיטאות של ברלין והיידלברג והמשיך ללימודי אדריכלות באוניברסיטת שטוטגרט, שם למד אצל פאול בונאץ (Bonatz) ופאול שמיטהנר (Schmitthenner), שחתרו לסינתזה בין הסגנון המודרני, האקדמיזם האדריכלי והמסורת הלאומית הגרמנית. לאחר שסיים את לימודיו ב־1931, עבד ויטקובר כשנתיים במשרד האדריכלים של ריכרד דקר (Döcker) ובחברת הבנייה זומרפלד, שם התמחה בתכנון שיכוני מגורים.
ויטקובר היה חבר בתנועת הנוער הציונית בלאו־וייס (כחול־לבן), וב־1933, עם עליית הנאצים לשלטון, היגר לפלשתינה־א״י המנדטורית. בשנותיו הראשונות בארץ עבד כמפקח בנייה של בית ספר בקיבוץ משמר־העמק, וב־1936 פתח משרד אדריכלים עצמאי (ישראל שטיין ואריה אדיב היו לשותפים במשרד ויטקובר בשנות ה־70). מחקריו של ויטקובר, שהתמחה בתכנון אקלימי ובתכנון ערים, זכו לפרסים והשפיעו רבות על תפיסת הבינוי בישראל של שנות ה־50 וה־60.
בין עבודותיו הבולטות של ויטקובר: התחנה המרכזית הישנה בתל־אביב (1934, בשיתוף עם נחום זלקינד), תוכנית־אב למוזיאון הארץ בתל־אביב (1955, כיום מוזיאון ארץ־ישראל), תוכנית־אב לאוניברסיטת תל־אביב (1955), בית עיריית פתח־תקוה (1956), ביתן הזכוכית במוזיאון ארץ־ישראל (1961), בניין גילמן באוניברסיטת תל־אביב (1965), הפלנטריום במוזיאון ארץ־ישראל (1966), ובניין בריטניה למדעי החיים באוניברסיטת תל־אביב (1975, בשיתוף עם ישראל שטיין).
ורנר יוסף ויטקובר, שהיה בארץ לאדריכל פעיל ובונה, הוא אחיו של פרופ׳ רודולף ויטקובר, שהיגר לאנגליה ואחר כך לארצות־הברית, והיה לאחד החשובים בחוקרי אדריכלות הרנסנס והבארוק בעולם. בשנים 1969-1965 כיהן פרופ׳ ויטקובר כראש המחלקה לאמנות ואדריכלות באוניברסיטת קולומביה, ניו־יורק.
מלון שרתון תל־אביב הראשון, או בשמו המקורי נורדאו־פלזה, תוכנן על־ידי ורנר יוסף ויטקובר ושותפו באותן שנים, אריק באומן, ב־1948. את הקמת המלון יזם איש העסקים הבריטי ליאון גריידל, בן למשפחת מלונאים מאנגליה. גריידל ביקש לשדרג את נוף המלונות בתל־אביב עם בניין פאר בשטח 14 אלף מ״ר, ובו מאתיים חדרים הכוללים שירותים וחדרי רחצה צמודים, לובי מפואר וחדרי אוכל מרווחים, מכון יופי ומספרה, מסעדה, בית קפה, קונדיטוריה ומרתף בירה. בשטחים החיצוניים תוכננה, בין השאר, בריכת שחייה עם מים מתוקים ומגרשי משחקים.
ויטקובר ובאומן נענו לחזון של גריידל ותכננו בניין בן שמונה קומות, שהשתרע על פני שבעה דונמים בקצה המערבי של שדרות נורדאו, בתקופה שבה חלק זה של העיר וחוף הים שלאורכו היו בשלבי פיתוח ראשוניים. הבניין על שני אגפיו הוצב בניצב לים, באופן שסיפק תצפית אל הים ואל העיר מכל חדרי המלון. בשטח הפתוח סביב הבניין הוקמו טראסות מגוננות.
הקמת המלון החלה ב־1950, אך ב־1953, בעקבות סכסוך בין גריידל למשקיעים נוספים, הופסקה בנייתו ושלד הבניין עמד שומם עד 1959. חברת שרתון משיקגו קנתה את השלד, השלימה את הבנייה, וב־1961 נחנך במקום מלון שרתון תל־אביב, שהיה מהמפוארים בעיר באותה תקופה. לקראת סוף שנות ה־60 ובשנות ה־70, בשל ניהול כושל, איבד המלון מיוקרתו, וחברת שרתון החליטה למכור את הבניין ולהקים למלון מגדל חלופי באתר חדש. במהלך שנות ה־80 עבר מלון שרתון הישן בין כמה בעלים, וב־1990 הוחלט להרוס את הבניין. חברת הילטון מקימה כיום באתר מלון פאר חדש, שיכלול כ־600 חדרים. בניית המלון מתוכננת להסתיים בשנת 2026.
את בריכת גורדון תכנן ורנר יוסף ויטקובר באמצע שנות ה־50, כמענה לצורך ציבורי בבריכות שחייה עירוניות. עיריית תל־אביב–יפו בחרה למקם בריכה על קו החוף כיוון שרבים מתושבי העיר נמנעו מרחצה בים, שאז לא היתה בו הגנה של שוברי גלים. מקרי טביעה רבים בשנות ה־40 וה־50 רק העצימו את החשש, ובריכת גורדון נועדה לאפשר רחצה בטוחה, במי ים מלוחים, בסמוך לים.
בריכת גורדון תוכננה למרגלות שכונת הפחונים מחלול. תשתית הבריכה פלשה לטווח של כ־75 מטרים לעומק הים, וכללה שתי בריכות מחוברות: בריכת שחייה אולימפית עם מסלולים באורך חמישים מטרים, ובריכה צמודה לרחצה ומשחקים. המים המלוחים למילוי הבריכות נשאבו משכבת מי תהום בעומק 150 מטרים מתחת למתחם.
הבריכה נחנכה ב־1958 וזכתה מיד להצלחה רבה. בשנות ה־60 הגיע מספר המתרחצים בה, בשעות השיא, לכ־4,000. בעקבות העבודה על תכנון הבריכה וחקר תנאי הים של תל־אביב, קידם ויטקובר, באמצע שנות ה־60 , תוכנית להקמת שוברי גלים לאורך חופי תל־אביב.
לקראת מעבר המילניום הוחלט בעיריית תל־אביב–יפו לשפץ את בריכת גורדון. משרד מוריה אדריכלים צמצם את שטח הבריכות המקוריות ופיתח את השטחים סביבן, כדי שהמתחם כולו ישתלב במרקם הסביבתי. הבריכה החדשה נחנכה ב־2009 .
בראשית שנות ה־70 התחוור לבעלי מלון שרתון הראשון, ששכן מצפון לגן העצמאות, שגודלו אינו עונה על מספרם הרב של התיירים שהגיעו אז לתל־אביב. המוטיבציה להקמת מלון נוסף התחדדה גם לרקע התחרות בין שני ענקי המלונאות, שרתון והילטון, לאחר שב־1965 נחנך בעיר מלון הילטון החדש בתכנונו של יעקב רכטר.
ויטקובר נקרא אפוא לקחת חלק בתכנון מלון שרתון השני, שמוקם באתר שיועד להקמת מלון כבר בתוכנית המתאר שערך באמצע שנות ה־60 לרצועת החוף של תל־אביב. במקום זה שכן קודם לכן ה״בית האדום״, שתוכנן על־ידי דב הרשקוביץ, נחנך ב־1926, ושימש בשלבים שונים את מפקדת ההגנה, את שלטונות המנדט הבריטי ואת מועצת פועלי תל־אביב.
הפנייה לוויטקובר, אדריכלו של מלון שרתון הראשון, היתה אך טבעית. עם זאת, לאור ההצלחה של מלון הילטון החדש, החליטו בעלי שרתון לצוות לוויטקובר את יעקב רכטר, אז אדריכל צעיר. השניים תכננו יחד בניין בן עשרים קומות, בחלוקה לקומות מסד ומגדל חדרים, כאשר בקומות המסד מוקמו לובי, חדר אוכל, בריכה, בר ופונקציות ציבוריות נוספות. המלון היוקרתי נחנך ב־1977 וזכה להצלחה גדולה.
מלון קטה דן, שנפתח ב־1931, היה בין המלונות הראשונים על חוף ימה של תל־אביב. את הקמתו יזמה קטה דן (דניאלביץ׳), ילידת ברלין שעלתה לארץ ב־1922 והיתה פעילה בהסתדרות הציונית. המלון הראשון בבעלותה נחנך בצפת, ולאחר שנהרס במאורעות תרפ״ט החליטה דן להקים מלון בתל־אביב.
על מלאכת התכנון של המלון בתל־אביב הופקדה חברתה של דן, האדריכלית לוטה כהן, שתכננה בניין צנוע בן שתי קומות בסגנון מודרניסטי, ובו 14 חדרים. בחדרים נכללו שירותים כמו הסקה, מים חמים וטלפון. ב־1933, כשנתיים לאחר חנוכתו, הרחיבה דן את המלון בקומה שלישית ובה שבעה חדרים נוספים. את הרחבת המלון תכנן ורנר יוסף ויטקובר הצעיר, שאז כבר צבר מוניטין כאדריכל מלונות. ויטקובר עיצב במלון גם בר (בעקבות הצלחתו התבקש לתכנן בר גם במלון גת־רימון, שאותו תכנן בשנים 1934–1936). בין אורחיו הקבועים של המלון היו ברוניסלב הוברמן ונגני התזמורת הפילהרמונית – אז התזמורת הסימפונית הארצישראלית – שהוקמה ב־ 1936 .
בימי מלחמת העולם השנייה שכנה במלון מִפקדת המשטרה הצבאית של חיל האוויר הבריטי בפלשתינה־א״י המנדטורית. ב־1945 הוחכר המלון לאחים פדרמן, שהפעילו אותו במשך כמה שנים. ב־1953 החליטו האחים פדרמן להקים במקומו את מלון דן הגדול והמפואר, שנחנך ב־1964.
את מלון גת־רימון תכנן ורנר יוסף ויטקובר בשנים 1934–1936 עבור המלונאי ליאונרד וייסברם (Weisbrem). היה זה המלון המודרני הראשון שנבנה על חוף ימה של תל־אביב. המלון כלל 26 חדרים שפנו לשתי חזיתות מרכזיות: המזרחית, שפנתה לרחוב הירקון לאורך הכניסה לבניין; והמערבית, שמחדריה נצפה הים. ויטקובר השתית את תוכניתו על חדרי לינה מרווחים עם חדרי רחצה ושירותים, אך היזם התנגד לתוכניתו והכריע את הכף לטובת מספר רב יותר של חדרי לינה.
הבניין המודרניסטי שתכנן ויטקובר כלל אלמנטים של הצללה, שנועדו למנוע את התחממות החדרים בקיץ של טרום ימי המזגן. עוד תכנן ויטקובר בר בקומת הכניסה של המלון, שמשך אליו את הקצונה הבריטית בימי המנדט אך גם את חברי ארגון ההגנה, שהשתמשו במרתפיו בחשאי להסלקת נשק. המלון הפך אפוא למרכז של פעילות פוליטית וחברתית, והתארחו בו אישים רמי־מעלה כמו ארטורו טוסקניני, פייסל השני מלך עיראק (בהיותו עדיין יורש עצר), ראש ממשלת מצרים דאז מוסטפא א־נחאס פאשה, ואף אורד וינגייט, שקיים במלון את פגישותיו עם נציגי הסוכנות היהודית. גם שגרירויות ארצות־הברית וברית־המועצות פעלו במלון לאחר קום המדינה, עד שנמצא מקום קבע למשכנם. בשנות ה־60, עם חנוכתם של מלון שרתון הישן (מצפון לגן העצמאות) ומלון דן, ירדה קרנו של מלון גת־רימון, שנהרס ובמקומו הוקם מלון ימית (כיום אורכידאה).
אוצר ערן נוימן
אוצרת משנה יוני אבידן
ריכוז והפקה, ארכיון עזריאלי לאדריכלות ענת דרנגר-שמואלי
עוזרי מחקר ואוצרות טל הלוי, נועה בלום, נועה חכים
עיצוב גרפי סטודיו קובי פרנקו
עריכת טקסט דפנה רז
תרגום לאנגלית טליה הלקין
תרגום לערבית ז'נאן בסול
קטלוג אוסף ויטקובר-אדיב-שטיין מופלח דרוויש
ביצוע והתקנה טוקן סטודיו לעיצוב בע"מ
הפקה וביצוע גרפיקה אופיר ישראלי, "קצת אחרת"
מסגור אורי שדה
מסגור והדפס, שי איגנץ רע בית מלאכה לצילום
מולטימדיה Pro-AV
תלייה גמליאל סספורטס
פיתוח מדפסת חול רועי ברנד
הרכבת מדפסת חול גלעד רפאלי, סטודיו "אמנות המכונה"
תכנות מדפסת חול פרומקון
אנימציה סטודיו רפליקה
בניית דגמים רז ברן, נועה נתנזון
צילום ועריכת וידיאו יואב בצלאלי
צילום הצבה אלעד שריג
שימור נייר לעבודות מאוסף רכטר אדריכלים נועה כהנר-מקמנוס
שימור עבודות שמן, דני קרוון קלרה קרלובה, רונן דור