התערוכה ״דוד ינאי: אדריכלות וגנטיקה״ והקטלוג המלווה אותה מציגים את גוף עבודותיו של דוד ינאי מתחילת הקריירה האדריכלית שלו, ועד מותו בפתאומי ב-2006. למן ראשית דרכו כאדריכל, כבר בראשית שנות ה-60, חיפש ינאי בעבודתו שיטה ליצירת אדריכלות המבוססת על יחידות גנריות, שיבכולתן להתקבץ לכדי מרחב אדריכלי אחד. השיטה נועדה לנסח את אופן הארגון של היחידות, כדי שישתלבו למערכת אדריכלית שלמה על מכלול היבטיה: סירקולציה, קונסטרוקציה, פרוגרמה, צורה, מערכות תומכות. עם כניסתו ההדרגתית של המחשב לשדה התכנון האדריכלי בשנות ה-80, החל ינאי לשאוב ממדע הגנטיקה לניסוח מודלים שיטתיים ליצירת אדריכלות בעזרת מחשב.
במובנים רבים היה ינאי אדריכל פורץ דרך. ראשית, הוא היה מהראשונים בארץ ובעולם שהשתמשו בכלי המחשב לתכנון אדריכלי, ואף שיתף פעולה עם חברת ARC+ בפיתוח תוכנות ייעודיות לצורך זה. הוא גם היה בין הראשונים שבחנו את הזיקות – מטאפוריות וליטרליות – בין אדריכלות וגנטיקה, עוד בטרם נפוצו רעיונות מסוג זה בקרב אדריכלים ותיאורטיקנים הפועלים כיום.
מתוך רצון למקם את עבודתו של ינאי במקום הראוי לה בהיסטוריה של האדריכלות, התערוכה מתכתבת עם כמה תערוכות בינלאומיות מן הזמן האחרון, שחקרו ומיפו את תהליכי הדיגיטציה של האדריכלות החל בשנות ה-60. בעיקר מתייחס התערוכה ״דוד ינאי: אדריכלות וגנטיקה״ לסדרת תערוכות שאצר גרג לין (Lynn) בשם ״ארכיאולוגיה של הדיגיטלי״ ("Archeology of the Digital"; הראשונה בהן הוצגה ב-2013 במרכז הקנדי לאדריכלות במונטריאול), המציגה את האבולוציה של האדריכלות בעקבות ובהשפעת תהליכי התכנון והעיצוב הממוחשבים. עבודותיו של ינאי משתלבות היטב בשיח זה כמקרה מקומי: הארכיאולוגיה של האדריכלות הדיגיטלית בישראל.
בתערוכה מוצגים דגמים שהוכנו על-ידי ינאי וצוותו, שרטוטים, סקיצות, אנימציות וחומרים דיגיטליים. המוצגים מאורגנים כולם בחלוקה לעשר קטגוריות או תימות צורניות, מהן כאלה ששימשו את ינאי בתיאוריית האדריכלות הגנטית שניסח לפיתוח מורפולוגי של אדריכלות. התערוכה מתחקה במבט ביקורתי אחר התימות-קטגוריות הללו ואחר חלוקת הפרויקטים לקטגוריות השונות, מאמצת את חלקן, מוסיפה קטגוריות משלה, וככלל מציגה חלוקה שונה מעט מזו שהציע ינאי לפרויקטים שלו. במובן זה, התערוכה והקטלוג מעמידים אינדקס מחודש לעבודותיו של ינאי.
יתרה מזו, בתערוכה מוצג גם מה שאפשר להחשיבו כ״מגנום אופוס״ של ינאי – ״המצגת״, על שני חלקיה המרכזיים: חלק מתודולוגי, המנתח ומסביר את התיאוריה האדריכלית של ינאי; וקומפילציה של כמעט כל עבודותיו מאז ראשית הקריירה שלו ועד מותו. שני החלקים יחד מהווים עבודת מחקר מקיפה, שעשויה לשמש בסיס לתיאוריה יישומית של האדריכלות. ״המצגת״ עומדת כעבודה בפני עצמה, וקישור לתיעודה הדיגיטלי אף מצורף לקטלוג התערוכה.
בתוך כך התערוכה מצביעה על השינויים המדיומליים שחלו בתחום לאורך שנות עבודתו של ינאי, שפעל תקופה של מעבר מכתיבה ומשרטוט ידניים למדיה דיגיטליים. תוכניותיו הראשונות משורטטות על נייר בעיפרון, ברפידוגרף או באמצעים אחרים. בראשית שנות ה-80 עבר ינאי לשרטוט ותכנון באמצעות מחשב בלבד, ובשלב זה החל גם להכין אנימציות וסרטים על עבודותיו. ההיסט המדיומלי מעיד על תמורה לא רק באאמצעי הייצוג של האדכילות אלא גם באופני החשיבה על אודותיה. האדריכלות נעשתה דינמית, משתנה ומורכבת יותר, וכך גם עבודתו של ינאי.
״דוד ינאי: אדריכלות וגנטיקה: היא ראשונה בסדרת תערוכות של ארכיון עזריאלי לאדריכלות למוזיאון תל-אביב לאמנות, המבקשת למפות את האדריכלות הישראלית תוך התמקדות באדריכלים היוצרים ובפרויקטים שלהם, בהקשרים מקומיים וגלובליים. בתערוכה בנויה מאוספו של דוד ינאי, שנתרם לארכיון על ידי אלמנתו, עו״ד דניאלה גרצולין; היא נשענת על מחקר אקדמי מקיף יותר, על האדריכלות המורפולוגית של שנות ה-60, ה-70 וה-80, שאני עורך בשנים האחרונות בבית הספר לאדריכלות ע״ש דוד עזריאלי, אוניברסיטת תל-אביב. המחקר נתנך על-ידי הקרן הישראלית למדע.
בתערוכה מוצגים בפרישה רטרוספקטיבית כשישים פרויקטים נבחרים, המייצגים את מהלך הקריירה של ינאי, יצירתו והתיאוריה שלו תוך התמקדות במקרים שיש בהם כדי להאיר את האדריכלות הגנטית שפיתח. החומרים שאינם מוצגים בתערוכה עומדים לרשות חוקרים, סטודנטים ומתעניינים אחרים, המבקשים להעמיק בחקר עבודתו של ינאי, בארכיון עזריאלי לאדריכלות שבמוזיאון תל-אביב לאמנות.
האודיטוריום הרב-תכלתי של כפר-סבא תוכנן על-ידי ינאי, בשיתוף עם אלי עטיה, עוד כשהיה מתמחה צעיר במשרדו של פרופ׳ אל מנספלד זמן קצר לאחר שסיים את לימודיו בטכניון בחיפה, לתחרות שהוכרזה על-ידי עיריית כפר-סבא. האודיטוריום היה אמור להכיל פונקציות פתוחות לקהל הרחב — מבואה, קפטריה ושירותים — לצד אולם הופעות וחללי עבודה לאמנים המופיעים. בתכנונו השתמש ינאי באסטרטגיה בניינית המבוססת על צבירה וערימה (אגלומרציה) של תאים אדריכליים. במקרה הנדון ערם כך שלושה תאים, שהשניים התחתונים מביניהם יועדו לשמש כחללי העבודה לאמנים והחלל שנוצר ביניהם שימש כמבואת הבניין ואזור הקפטריה. התא השלישי הוא אולם ההופעות שמוקם בהסטה של 45 מעלות ביחס לשני התאים התחתונים. בחלק זה של האודיטוריום שמר ינאי על מעטפת התא החיצונית, ורק בפנים יצר מרחב איזומטרי באמצעות משטחים משופעים, גם הם בהסטה של 45 מעלות בין משטח למשנהו. את המעטפת הפנימית של תא זה שינן ינאי במערכת קירות מזוגזגים, אסטרטגיה שהניבה שני אפקטים מרכזיים: האפקט הראשון — הגדלת שטח האולם ויצירת מערכת מושבים פרושה, המאפשרת צפייה מלאה במופעים וקוויי ראייה בלתי מופרעים מכל פינה מפינות האולם. האפקט השני — העמקה של תחושת הפרספקטיבה הנגרמת על-ידי הקירות המשופעים והמשוננים, שיצרו אשליה של עומק שדה גדול משהיה בפועל. יתרה מזו, כדי לחדד את הסירקולציה הייחודית בבניין, השלים ינאי את חוץ הבניין בשני גרמי מדרגות המובילים אליו ושומרים על הסימטריה הצירית שלו ועל הפיתול המיוחד של הסירקולציה. הפרויקט זכה בפרס שני בתחרות. ינאי חזר לרעיון זה בהצעה לתחרות על תכנון אנדרטת מגדלי התאומים בניו יורק, 2003.
היכל הספורט ע״ש זיסמן תוכנן על-ידי ינאי לקבוצות הספורט של רמת-גן, כחמש שנים אחרי שתכנן מרכז ספורט אחר למכבי רמת-גן, שלא יצא אל הפועל בגלל קשיי מימון. באולם החדש, ביוזמת ראש עיריית רמת-גן דאז אורי עמית, היה אמור לשרת את שני מועדוני הספורט הפועלים בעיר, מכבי והפועל. ראש העירייה היוזם גם ביקש לקרוא להיכל על שם שלום זיסמן, שהיה חבר כנסת, סגן ראש עיריית רמת-גן ויו״ר הוועד האולימפי הישראלי. האתר שנבחר, בסמוך לאיצטדיון רמת-גן ולקניון איילון שנפתח כמה שנים קודם לכן, היה אמור להחזיק אולם רב-תכליתי עם 2,500 מקומות ישיבה למשחקי ספורט מגוונים כגון כדורסל, כדורעף, כדוריד וטניס, שתוכנן כך שיוכל לארח גם מופעי מוזיקה. הפרויקט כלל גם מגדל צמוד לשימושים שונים. בתכנון הפרויקט כולו, ויותר מזה באולם הספורט, הציע ינאי לעשות שימוש בטכנולוגיות בנייה קלות ומתקדמות: אולם הספורט תוכנן מחלקי בטון טרומיים עמידים עם קונסטרוקציית פלדה ומסבכי גג מצולבים. כיפת הגג חולקה לשמונה נגזרות: שבע מהן היוו את גג האולם, ואילו השמינית תוכננה בתצורה הפוכה כבסיס למגדל. לחיפוי הגג נבחרו רעפי בטון דקים (GRC) ומתכת. לבניית המגדל, שנבע מהגיאומטריה הייחודית של אולם הספורט, נבחרה טכנולוגיה דומה. תכנונו של ינאי לא נבנה. עיריית רמת-גן בנתה אולם קטן יותר, מחצית מגודל ההיכל שתכנן ינאי, בסמוך לאיצטדיון וינטר.
בית הלוחם בחיפה הוא ללא ספק אחד הפרויקטים המוכרים של ינאי. בעקבות העבודה על בית הלוחם בתל-אביב בתכנון אברהם יסקי ויעקב גיל, החליט ארגון נכי צה״ל להקים בית ללוחמים גם בחיפה וב-1970 הכריז על תחרות פומבית, לאחר שהעירייה הקצתה לפרויקט כ-25 דונם על מורדות הכרמל הצרפתי ליד סטלה מאריס. הארגון ביקש להקים מרכז קהילתי וטיפולי (בעיקר לפיזיותרפיה). בהתייחס לפרוגרמה שהגדירה חללים בגדלים שונים ופונקציות טיפוליות שונות לנכי צה״ל, חיפש ינאי — יחד עם שותפו לתכנון אלכס שוורץ — מתווה שיאפשר לחבר את הנפחים השונים למיקסום אופציות הארגון הפנימי של הבניין בהתאם לצרכים המשתנים של המשתמשים. התוכנית כללה אולמות ספורט, בריכות שחייה, חדרי טיפולים, כיתות, חדרי הלבשה ומשרדים, שאותם ארגן ינאי אלה לצד אלה על מורדות ההר ליצירת רצף בינוי המשכי. הגיאומטריה הייחודית של הבניין, ובעיקר של הגג, מדגישה את היחידות הנפרדות ובה-בעת גם את הרצף ביניהן. ינאי זכה בתחרות והבנייה החלה ב-1974. במהלך תכנון הפיתוח ופרטי הבניין, הוחלף גג הבטון המשופע בקונסטרוקציית פלדה. בגרסה זו הפך הגג למערך של קונכיות פירמידליות, התלויות כזיזים על הקונסטרוקציה הראשית וכמו מרחפות באוויר. ב-1977, לאחר שהתלונן על אי-סדרים בתקציב ואיכות ביצוע ירודה, פוטר ינאי מן הפרויקט על-ידי המזמינים, עיריית חיפה וארגון נכי צה״ל. ינאי זכה אמנם במשפט (ארגון נכי צה״ל אף חויב לפרסם התנצלות פומבית), אך לא השלים את הפרויקט. הבניין הושלם בלי מעורבותו של ינאי ונחנך ב-1985.
No results found.
אוצר ד״ר אדר׳ ערן נוימן
עוזרת לאוצר שרון גיל
עוזרי מחקר אדר׳ גילי שפירא, אדר׳ יונתן קנטי, אדר׳ איתן מן
רכזת ארכיון עזריאלי לאדריכלות ענת דרנגר
ייעוץ אדר׳ גדי פוליטי, אדר׳ בתיה סבירסקי-מלול, אדר׳ ממי דאובה
שימור דגמים ירמי זטלנד, עירית לב, רואי לומרנץ, אדר לוי, ארי מור, קוקה איילה
שימור נייר חסיה רימון, רמי סלמה
עיצוב התערוכה ערן נוימן, גילי שפירא, יונתן קנטי, איתן מן, שרון גיל
עיצוב גרפי סטודיו קובי פרנקו
ביצוע גרפי מור חלימי
רכז תיאום ובקרת פרויקטים רפאל רדובן
הפקה טוקן סטודיו לעיצוב בע״מ
מולטימדיה פרוטק אינטגרציה בע״מ
הפקת וידיאו איתן מן
עריכת וידיאו דורון קוביאשי
תכנון ממשק מחשב אור כסלו
תאורה ליאור גבאי
מסגור מאיר חזות, פוטו ארט סנטר